Омразата води до задънена улица. Кой знае защо в наше време

...
Омразата води до задънена улица. Кой знае защо в наше време
Коментари Харесай

Желай от дълбините на сърцето си най-доброто за всяко същество

Омразата води до задънена улица. Кой знае за какво в наше време има доста хора, които се поддават на омразата?! Защо хората са склонни да ненавиждат?! Омразата първо поразява този, които я приютява в мозъка и сърцето си. Много от аргументите за насилието по света се коренят в омразата, в ненавистта, в завистта.. Особено присъщи са тези негативни страсти за нашите географски ширини.
И до момента в който ние не се освободим от този тип мислене и усеща, ние не ще можем нито да просперираме, нито да съумяваме в живота. Винаги ще сме като поговорката за орела, рака и щуката... От това, че се ненавиждаме един различен, всеки дърпа в разнообразни направления, и както виждате резултатите ни са плачевни..Омразата идва от образуваната визия, че ние сме разграничени и разнообразни и по тези аргументи се противопоставяме, конфронтираме един на различен..
В Дзен, това е невероятно, тъй като този, който е навлязъл в същността на Дзен, знае, че ние сме сходни на острови във водата. Привидно, ние сме разграничени и отдалечени един от различен и може това да е на десетки хиляди благи, само че в действителност ние имаме една и съща основа - земята. Да, островите са земя. И е заблуда, че те съществуват настрана, и че са разграничени един от различен.По същия метод сме и ние хората. В същността си ние сме едно и също нещо, ние имаме една и съща основа - Безграничния. Илюзия е, че сме отдалечени един от различен. Това може да е единствено в мозъците на хората, само че в действителност Духът ни е в Единно Цяло!И по тази причина няма никакъв смисъл да се ненавиждаме един различен било то по религиозни, националистически, по малцинствени, и не знам си още по какви признаци. 
Трябва да запомним, че колкото повече ненавиждаме едно нещо, толкоз повече ние сме привлечени от него... И е парадоксално, само че е истина, че всяка ненавист в същността си е изопачена обич. Сега отново се сещам за една максима на великия отдаден Падмасамбхава:„ Не отдавай прекомерно огромно значение на привързаността към другари и врагове. Като в вълшебен театър приятелите ни стават врагове, а враговете ни се трансформират в другари. Обаче постоянно желай от дълбините на сърцето си най-хубавото за всяко едно създание. ”
Нека, другари, да изоставим омразата, ненавистта, завистта и желанието за принуждение над който и да било! Нека, в действителност да влезем в Истинската си Същност и да имаме единствено такива мисли, емоционалност, усеща, хрумвания и действия, които са присъщи на Нея - на Вътрешната ни Природа!
Сега ще поговорим по какъв начин да се оправяме с тези привички на мислене, и с тези порочни предразсъдъци, в които вирее омразата, ненавистта и завистта:Медитирайки, ние следим всичко, което поражда в мозъка ни. Може да възникне ненавист, злоба, предпочитание за отплата и принуждение... Медитирайки ние следим тези мисли, тези страсти и усеща и не им се противопоставяме… Не ги заменяме и не моделираме мозъка по никакъв различен метод, а единствено ги следим, само че без да се въвличаме в тях, без да участваме в тях - без да ги развиваме, без да им опонираме или да желаеме да ги сменяем с положителни мисли! Медитирайки ние пускаме, освобождаваме тези мисли да пораждат, да стоят колкото ще стоят, и да отминават… 
Важното е да не участваме в тях и да не тръгваме с разсъждения след и с тях, да не ги развиваме, да не им отдаваме огромно значение, и да не се въвличаме в тях! Това е. Когато не се поддаваме на внушенията извън, на построените си мисловни привички, на замъгляванията на мозъка, то той, мозъкът, утихва. Когато мозъкът утихне се демонстрира нашата Истинска Природа. Тя е нашият темперамент, връзки към света - към всичко и всеки. Вътрешната ни Природа е Божествена! 

* Нед Димов е създател на една от най-бързо разрастващи се групи във фейсбук - ДЗЕН, сега членовете й са над 62 хиляди.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР